Ljubljana, 2. 6. 2014 – V zvezi z nedavno sodbo Sodišča Evropske Unije, glede pravice posameznikov, da lahko od spletnih iskalnikov zahtevajo izbris tistih osebnih podatkov, ki so nepopolni, nerelevantni, zastareli ali pretirani glede na osnovni namen obdelave, so nas iz družbe Google v petek obvestili, da so v skladu z razsodbo že pripravili spletni obrazec preko katerega lahko državljani držav članic EU uveljavljajo to svojo pravico. 

Spletni obrazec je dostopen na tej povezavi:  https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch. 
 
Iz Googla še sporočajo, da bodo zahteve začeli obdelovati v prihodnjih tednih, pri tem pa bodo vsak zahtevek obravnavali v luči tehtanja med pravico posameznika do zasebnosti in pravico javnosti do obveščenosti. Navajajo, da bodo pri obravnavi težjih primerov tesno sodelovali z nacionalnim organom za varstvo osebnih podatkov tiste države članice EU, po katere pravu je posameznik vložil zahtevo.

Ob vložitvi zahteve se mora posameznik identificirati s kopijo (sken) osebnega dokumenta, pri tem pa mora vpisati veljavni elektronski naslov, ime osebe, ki je prizadeta zaradi objave (zahtevek se namreč lahko vloži tudi za koga drugega), državo EU, po katere pravu vlaga zahtevek (pri tem gre navadno za državo prebivališča ali pa državo objave), ter natančen URL naslov problematične spletne strani s kratko obrazložitvijo svoje zahteve. 


Informacijski pooblaščenec;
Nataša Pirc Musar, univ. dipl. prav,
pooblaščenka