Maribor, 01.10.2018

Ne glede na obliko podjetja, z registracijo le-tega še ne postanete davčni zavezanec za namene DDV. To lahko postanete šele po prejeti odločbi, ki pa jo izda DURS izključno na podlagi vašega zahtevka (vloge) sicer na dva načina:

1. prostovoljna vključitev v sistem DDV (preko obrazca DDV-P2)

Če želite biti DDV zavezanec, morate poslati (elektronsko preko eVEM ali eDavki) izpolnjen obrazec DDV-P2 na Davčno upravo RS. DDV zavezanec boste tako postali šele takrat, ko boste prejeli od DURS-a odločbo. Do takrat pa ne smete, tako kot druga podjetja, ki niso DDV zavezanci:

  • obračunavati v svojih cenah DDV

  • prikazovati DDV na izdanih računih

  • si odbijati vstopni DDV (zato pazite, da se večjih »nakupov« in stroškov lotite šele po prejetju odločbe od DURS)

2. obvezna vključitev v sistem DDV (prav tako preko obrazca DDV-P2)

V trenutku ko vaše podjetje doseže (oziroma preden doseže) v obdobju zadnjih 12 mesecev 50.000 EUR obdavčljivega prometa (povedano preprosteje: ko se bo seštevek vaših izdanih računov močno približal 50.000 EUR), morate na DURS poslati izpolnjen obrazec DDV-P2 in se tako vključiti v sistem DDV.

3. obvezna vključitev v sistem DDV (prav tako preko obrazca DDV-P2) – EU

V kolikor podjetje izdaja in prejema račune od drugega zavezanca za DDV, iz druge države članice EU mora zaprositi za posebno DDV številko pred prejemom/izdajo računa, ki se uporablja izključno za te namene.

Če podjetje kupuje blago iz druge države članice EU in preseže 10.000 EUR mora v tem trenutku zaprositi za posebno DDV številko, ki jo uporablja izključno za te namene.

Vir: Data d.o.o.

Za pomoč smo za vas dosegljivi na:

Email: simona.klancnik@interfin.si

Telefon: (02) 234 23 21