Skip to main content Skip to search

Archives for turizem

Boni – bomo z njimi rešili slovensko turistično sezono?

Turistični boni, ki naj bi pomagali panogi, ki je (bila) zaradi trenutne situacije najbolj prizadeta med vsemi, so v uporabi dober mesec dni. Od 19. junija do 19. julija je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov. Skupna vrednost koriščenih bonov je 20.5 milijona evrov. Učinek ukrepa naj bi poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom pripomogel tudi k posrednemu učinku v turistični panogi in k večjemu deležu domačih turistov v Sloveniji tudi v prihodnje.

Kakšna je statistika zadnjega meseca?

Kot je bilo pričakovano, so boni trenutno najpogosteje koriščeni na Obali. Sledijo ji Gorenjska, Posočje in kraji, v katerih se nahajajo terme. Boni so največkrat unovčeni za (podaljšan) konec tedna. Prednjačijo rezervacije za 2 do 4 noči. Povprečna starost dopustnikov, ki so doslej koristili bone, je nekaj manj kot 40 let. Število unovčenih bonov narašča, in sicer za 5.000 do 11.000 na dan. Povprečna vrednost bona je trenutno 140 evrov, nekaj manj kot polovica turistov bona ni porabila naenkrat.

Po Sloveniji s “počivavčerji”

Minister Počivalšek ocenjuje, da imajo Slovenci do ukrepa pozitiven odnos, na kar kaže tudi šaljiv izraz, ki so ga pridobili turistični boni – ne potujemo z vavčerji, temveč s počivavčerji.

Prav tako je minister pohvalil hiter odziv na pozive tistih, ki so sprva ostali zunaj ukrepa. Sedaj so boni lahko unovčeni pri vseh ponudnikih turističnih namestitev, ki so se za to odločili – tako pri stalnih kot pri sezonskih

Več informacij: Več informacij: DATA

VIR: https://data.si/blog/boni-resujejo-turisticno-sezono/

Read more

Z izbruhom covida-19 so se kriteriji varne turistične destinacije spremenili

Če so si navdušeni popotniki še januarja letos izbrili destinacije, ki jih bodo obiskali v času svojega dopusta, pa je virus, ki je v Evropi izbruhnil v spomladanskih mesecih, postavil na glavo kompletne načrte za počitnice vseh nas. Kar na lepem je vsakodnevna realnost postala spremljanje števila okuženih z virusom, predvsem pa tudi informacije, v katero državo je varno potovati glede na epidemološko stanje te države. Pojavili so se seznami, ki glede na širjenje virusa države uvrščajo na zeleni, rumeni ali rdeči seznam epidemiološko varnih držav.

Več informacij: DATA

VIR: https://data.si/blog/varne-turisticne-destinacije/

Read more

Boni za turizem – koristni nasveti

Boni za turizem kljub obširnemu obveščanju javnosti, še vedno odpirajo določena vprašanja. So vam bili boni za turizem podarjeni? Ste v dilemi ali je pravilno, da najprej izkoristite svoj bon in šele nato podarjenega?

Kako lahko prenesete turistični bon?

Kot smo že pisali, je dovoljen prenos turističnega bona med:

  1. sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki),
  2. zakonci, zunajzakonskimi partnerji,
  3. partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev),
  4. otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Oseba, ki bo pridobitelj prenesenega bona, mora izpolnjevati pogoj stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020.

Boni za turizem so prenosljivi!

Boni za turizem so prenosljivi. Tako so pogosti primeri, ko babica podari svoj turistični bon vnuku, starši otrokom. Upravičenci, ki so jim boni za turizem podarjeni pa se sprašujejo ali naj najprej izkoristijo lastne ali podarjene bone.

Več informacij: DATA

VIR: https://data.si/blog/boni-za-turizem-koristni-nasveti/

Read more

 Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve

Maribor, 01.03.2019

Javni razpis:

Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve

Rok za oddajo vlog:

15.04.2019

Izdajatelj:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

NAMEN JAVNEGA RAZPISA

Namen tega javnega razpisa je spodbuditi pravne in fizične osebe, društva in druge subjekte javnega in zasebnega prava, ki delujejo na področju turizma, k uvajanju okoljskega/ekološkega managementa in okoljskih/ekoloških standardov v turističnih nastanitvenih objektih ter spodbuditi pridobitev mednarodno uveljavljenega okoljskega znaka.

Read more