Turistični boni, ki naj bi pomagali panogi, ki je (bila) zaradi trenutne situacije najbolj prizadeta med vsemi, so v uporabi dober mesec dni. Od 19. junija do 19. julija je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov. Skupna vrednost koriščenih bonov je 20.5 milijona evrov. Učinek ukrepa naj bi poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom pripomogel tudi k posrednemu učinku v turistični panogi in k večjemu deležu domačih turistov v Sloveniji tudi v prihodnje.

Kakšna je statistika zadnjega meseca?

Kot je bilo pričakovano, so boni trenutno najpogosteje koriščeni na Obali. Sledijo ji Gorenjska, Posočje in kraji, v katerih se nahajajo terme. Boni so največkrat unovčeni za (podaljšan) konec tedna. Prednjačijo rezervacije za 2 do 4 noči. Povprečna starost dopustnikov, ki so doslej koristili bone, je nekaj manj kot 40 let. Število unovčenih bonov narašča, in sicer za 5.000 do 11.000 na dan. Povprečna vrednost bona je trenutno 140 evrov, nekaj manj kot polovica turistov bona ni porabila naenkrat.

Po Sloveniji s “počivavčerji”

Minister Počivalšek ocenjuje, da imajo Slovenci do ukrepa pozitiven odnos, na kar kaže tudi šaljiv izraz, ki so ga pridobili turistični boni – ne potujemo z vavčerji, temveč s počivavčerji.

Prav tako je minister pohvalil hiter odziv na pozive tistih, ki so sprva ostali zunaj ukrepa. Sedaj so boni lahko unovčeni pri vseh ponudnikih turističnih namestitev, ki so se za to odločili – tako pri stalnih kot pri sezonskih

Več informacij: Več informacij: DATA

VIR: https://data.si/blog/boni-resujejo-turisticno-sezono/