Ljubljana, 30. marca (STA) – Davčna uprava RS (Durs) bo v ponedeljek odposlala prvih okoli 500.000 informativnih izračunov za dohodnino. Drugi paket informativnih izračunov bodo poslali 9. maja, izračunov pa ne bodo prejeli tisti, katerih dohodki ne presegajo 2800 evrov.

Informativnih izračunov prav tako ne bodo prejeli upokojenci, če niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo poleg pokojnine še več kot 80 evrov dohodkov.

Durs je obenem zagotovil, da bo zavezancem, ki bodo prejeli izračune v prvi pošiljki, preveč plačano dohodnino vrnil do 19. maja, preostalim pa do 30 junija. Roka za doplačilo premalo plačane dohodnine pa sta 5. junij in 14. julij.

V primeru, da se posameznik z izračunom ne bo strinjal, se lahko v prvem paketu pritoži do 5. maja, v drugem paketu pošiljanja informativnih izračunov pa do 13. junija.

Najpozneje do 31. maja 2008 bodo zavezanci prejeli informativne izračune o odmeri dohodnine in če ne bodo imeli nikakršnih pripomb, jim ne bo treba storiti ničesar več. Petnajsti dan se bo štelo, da je informativni izračun postal odločba in bo zadeva zaključena.

Na Dursu so informativni izračun dohodnine sestavili na podlagi podatkov, s katerimi razpolagajo na podlagi uradnih evidenc, ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jim jih do 31. januarja posredovali izplačevalci prejemkov.

Zavezanci za dohodnino bodo zagotovo veseli, da jim ne bo treba več izpolnjevati napovedi za odmero dohodnine, čeprav bo davek seveda še vedno treba plačati. V gospodarstvu se znižuje splošna davčna stopnja, novost je tudi vnovično znižanje stopenj davka na izplačane plače.

VIR: STA