Prag za pavšalno obdavčitev, tako za podjetja kot tudi samostojne podjetnike, se bo dvignil s 50 tisoč na 100 tisoč evrov prihodkov, prag za DDV pa ostaja na 50 tisoč evrih prihodkov. Z dvigom meje za vstop med normirance pa se dviguje tudi višina normiranih odhodkov, in sicer s 70 na 80 odstotkov.A prihajajo tudi nekatere omejitve. Podjetje mora za to, da zanj tudi velja višji prag za pavšalno obdavčitev, imeti vsaj eno osebo zavarovano za poln delovni čas, in to za najmanj nepretrganih pet mesecev.

Samostojni podjetnik že sam šteje kot zaposleni

Pri samostojnih podjetnikih pa je nekoliko drugače, pravi Ksenija Prosen iz računovodskega servisa Nucleus Plus. »Samostojni podjetnik je že sam zavarovan za poln delovni čas,« pravi. Torej, če imate espe, ne potrebujete še enega zaposlenega, da za vas tudi velja zvišan prag za pavšalno obdavčitev.

Za popoldance zvišani prag ne velja

Če imate espe za poln delovni čas, za vas torej velja višji prag za pavšal. Če pa imate le popoldanski espe, za vas ta višji prag ne velja, opozarja Prosenova. Torej, če prek espeja delate samo štiri ure na dan, je vaša meja za pavšal še vedno 50 tisoč evrov.A tudi tu so izjeme. Če imate v popoldanskem espeju enega zaposlenega za poln delovni čas za vsaj nepretrganih pet mesecev, potem zvišani prag velja tudi za vas.

Meja za vstop v DDV ostaja nespremenjena

Prosenova ob tem opozarja, da meja za vstop v sistem DDV ostaja na zdajšnjih 50 tisoč evrih. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za finance, bi dvig praga pomenil zmanjšanje učinka nevtralnosti sistema DDV. Kot dodajajo, to načelo namreč zahteva, da se ne kopičijo davčne obveznosti. Dviga praga za vstop v sistem DDV za zdaj ne načrtujejo.

Največ koristi za storitvene dejavnosti

»Podjetja morate dobro premisliti, ali se vam vstop med normirance splača,« pravi Prosenova. Pavšalna obdavčitev se po njenem najbolj splača tistim z nižjimi vhodnimi stroški, recimo podjetjem v storitvenih dejavnostih.Davčni svetovalec Mitja Černe pa opozarja, da se s tem, ko prag za vstop v sistem DDV ostaja nespremenjen, izgublja glavna prednost pavšalne obdavčitve, in sicer preprostost. »Zavezanci za DDV morajo voditi evidence, prejete in izdane račune… Za to potrebuješ lastno znanje ali pa računovodjo. In z dodatno birokracijo se izgubi poenostavitev,« pravi Černe.

Letos nekaj manj kot 20 tisoč normirancev

Do včeraj je bilo po podatkih finančne uprave 19.519 fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost in ki so uveljavljale normirane odhodke. Takih pravnih oseb pa je bilo 356. Leta 2013 je bilo pavšalistov vsaj med podjetniki precej manj. Lani je bilo manj kot 15 tisoč fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, in 239 pravnih oseb, ki so uveljavljale normirane odhodke.

50 tisoč evrov je doslej znašal prag za pavšalno obdavčitev.
100
 tisoč evrov bo po novem letu znašal prag za pavšalno obdavčitev.

Vir: Finance