Sequia Capital je eden izmed najuspešnejših skladov tveganega kapitala na svetu. Uspešno so investirali in pomagali pri gradnji na desetine podjetij. Njihovi rezultati so enostavno fascinantni. Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj so pripravili seznam ključnih desetih elementov, ki jih mora imeti vsako podjetje, da lahko uspe na trgu.

Jasnost namena obstoja – Prvi in glavni pogoj za uspeh je, da ima podjetje jasno definiran svoj obstoj. To pomeni, da ima trdne temelje in gene podjetja: Navdušujočo vizijo, pomembno poslanstvo ter konkretno rešitev problema. Jasnost namena obstoja podjetja mora biti tako izpiljena, da lahko zapišemo povzetek posla podjetja na zadnji strani vizitke.

Velik trg – Če želi podjetje hitro rasti, potrebuje velik trg in veliko maržo. Če ima podjetje majhen trg, slej kot prej postane samo sebi v napoto. Sploh na majhnih trgih, kot je Slovenija, je takoj jasno, da mora biti podjetje mednarodno usmerjeno. Velik trg je trg, ki vrednostno dosega $1B.

Drago in seksi – Drugi element hitre rasti je velika marža. Če podjetje nima velike marže težko financira in vzdržuje rast. Zunanje financiranje pa je tudi omejeno. Zato je smiselno, da ima podjetje na trgu višjo ceno za edinstveno ponudbo. V osnovi se trg vedno bolj deli na dva dela. Prvi del je drago in seksi, kjer gre predvsem za premium ponudbe. Drugi je solidno in poceni. Če pa že poslujemo na slednjem trgu pa je bistveno, da ciljamo široko skupino potrošnikov.

FokusOsredotočenost je ključna v podjetništvu. Glede na skrajno omejenost resursov, v primeru neosredotočenosti enostavno pregorimo. Za vstop na trg namreč potrebujemo ostrino. Osredotočenost podjetniške ekipe se odraža v preprostem produktu, ki ima jasno ponudbo vrednosti za točno določeno ciljno skupino. Torej eno edinstveno prodajno prednost, ki temelji na kompetenci.

Blažilci bolečin – Prave poslovne ideje so rešitve problemov. Večji, kot je problem, več ljudi, kot ga ima ter več, kot so pripravljeni plačati za našo rešitev, boljšo poslovno idejo imamo. Torej, večja kot je bolečina potencialnih strank, in večje olajšanje, kot jim ponudimo, boljšo poslovno idejo imamo.

Sicer pa rešitve lahko delimo na tri nivoje in sicer antibiotike (must have), ki jih moramo imeti, če močno zbolimo, potem na aspirine (good to have), ki jih je dobro imeti, če nas boli glava. Kot tretje so tukaj še vitamini, ki so najbolj luksuzne dobrine. Seveda je najboljše imeti antibiotike na trgu drago in seksi. Presek teh dveh elementov pa so seveda nove paradigme, ki se pojavijo na trgu.

Mislite drugače, izven škatle – Konkurenca vedno obstaja. Če slučajno ni direktne konkurence, obstaja indirektna. In če imate dobro poslovno idejo, boste naslednji dan imeli direktnega konkurenta. Zato morate razmišljati druače, vedno izven škatle. Prelisičite konkurenco, bodite korak pred njimi.

Tim, DNA podjetjaPodjetniška ekipa je ključna za uspeh v podjetništvu. DNA podjetja je s člani tima določen v 90 dneh. Formula je enostavna: Top podjetniki privabijo top ljudi v podjetje. Zato želite vlagati vase, neprestano osebnostno rasti ter s tem pritegniti v podjetje najboljše ljudi. Pomembnost kompetentnega tima proti dobri ideji, je neprimerljivo večja.

Izvršnost – V podjetniškem timu morajo biti »do-erji«. Ljudje, ki primejo stvari in jih naredijo. So skrajno izvršni. Seveda pa izvršnosti ni dovolj. Tim mora biti poleg tega še fleksibilen, hiter in taktičen.

Varčnost – Velika šibkost podjetnikov so finance. Brez varčnost v podjetništvu ne gre, sploh pri startupih. Osnovno pravilo je zapravljaj le na nujnejše in že od začetka maksimiraj profit oziroma minimiziraj zgubo. Bolj špartansko, kot začnemo s poslovanjem, več verjetnosti je, da bomo uspeli v poslu.

Pekel –  Zadnje pravilo pa je, da je podjetništvo pravi pekel 3 do 5 let. S tem se moramo sprijazniti. Potrebno je začeti z malo denarja, bistvena sta fokus in disciplina. Podjetništvo je sestavljeno iz znoja in solz, torej veliko trdega dela in težkih odločitev. Vendar, če smo pri tem uspešni, lahko na koncu priteče še kakšna solza sreče. J

Če pa vse naštete elemente povzamemo v enem stavku, bi se ta stavek glasil: Velik trg s produktom po katerem hrepenijo kupci in za katerim stojijo izjemni razvojni inženirji.

Elementi perspektivnih podjetij