24.03.2008

Tudi najboljša domača podjetja lahko propadejo zaradi neučinkovitih in neprimernih finančnih navad. Če želite zagotoviti vse potrebno za uspeh vašega podjetja, morate upoštevati vsaj nekaj osnovnih načel dobre finančne prakse.
Ko po mnogo trdega dela in vloženega truda končno začne pritekati denar, je bistvenega pomena za prihodnost vašega podjetja, kaj boste z vsem tem denarjem naredili.

Vsaj deset odstotkov, pa tudi do polovice prihodkov, naj bi vložili nazaj v podjetje, ki se mora nenehno razvijati in izboljševati. Poleg tega je zelo pomembno urejeno knjigovodstvo, da boste lahko venomer sledili, kaj se finančno dogaja s podjetjem. Pazljivi in natančni morate biti tudi pri davkih. Ni pomembno koliko letnih prihodkov ima vaše podjetje, davke morate plačevati, zato vam predlagamo, da si poiščete dobrega računovodjo. Verjemite, da je redno plačevanje davkov in obveznosti veliko ceneje, kot če vas nekega dne doleti kazen!
Ko posel preraste v vaš edini vir dohodka, imejte na strani kritje za vsaj šest mesecev stroškov, v primeru nenačrtovanega izpada dohodka.
Tudi na stroške lahko vplivate: čeprav je zelo priročno, da pisarniško opremo kupujete v najbližjem trgovskem centru, si vzemite čas in preglejte ponudbo; po vsej verjetnosti jo boste v spletni ali specializirani prodajalni dobili kar precej ceneje.

Še en zelo pomemben nasvet: bodite strogi, kar se tiče plačevanja računov vaših strank/kupcev. V kolikor vaše stranke plačujejo vnaprej, boste poslovali brez težav. V nasprotnem primeru zahtevajte delno plačilo storitve vnaprej, prav tako za plačila po valuti zaračunajte zamudne obresti. Navsezadnje si s tem plačujete račune!

Z upoštevanjem nekaterih nasvetov, boste poslovali z manj glavoboli, vaše podjetje pa se bo hitreje in lažje razvijalo.

Vir:Tina P. (Poslovni bazar)

Potrebujete pomoč? Pokličite, pomagali vam bomo.
Tel: 080 70 76 – Simona Klančnik