16.1.2009

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so s sprejetimi spremembami Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki so ga poslanci obravnavali na izredni seji državnega zbora, v sredo 14.1.2009, zadovoljni, saj lahko sedaj investicijske olajšave, ki so jih za samostojne podjetnike omogočili že z decembrsko spremembo zakona o dohodnini, sedaj uveljavljajo tudi družbe. Te olajšave so posebej pomembne za obrtnike ter mikro in mala podjetja, veljajo pa že za leto 2008. Je pa še vedno nujna tudi sprememba zakona o dohodnini.

Generalni sekretar OZS dr. Viljem Pšeničny poudarja, da gre za signal malim podjetnikom, da je kriza čas za iskanje novih priložnosti, to pa je povezano tudi z nakupom nove ali drugačne opreme. »Investicijske olajšave pomenijo, da v letu 2009 podjetjem ostane več denarja in da se izboljša tudi bonitetna investicijskega načrta in s tem ocena pri bankah«, pravi generalni sekretar OZS.

Pravne osebe in samostojni podjetniki lahko že za leto 2008 uveljavljajo znižanje davčne osnove v višini 30% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva. Pri samostojnih podjetnikih ni omejitve, za pravne osebe pa znižanje davčne osnove ne sme presegati 30.000 evrov in je lahko največ v višini davčne osnove.

S sprejetimi spremembami Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb lahko sedaj investicijsko olajšavo uveljavljajo obrtniki in podjetniki tudi za tovornjake in avtobuse z nižjimi emisijskimi zahtevami. Je pa nujna še sprememba Zakona o dohodnini, tako da bo ta investicijska olajšava veljala ne samo za prevoznike – pravne osebe ampak tudi za samostojne podjetnike (s.p.).

Avtor: Služba za odnose z javnostmi