Ljubljana, 26. januarja (STA) – Izplačevalci prejemkov morajo najpozneje do konca meseca Davčni upravi RS (Durs) oddati podatke o dohodkih dohodninskih zavezancev v letu 2007. Oddaja je mogoča prek spletnega portala eDavki ali na hranilnem mediju. Čeprav zavezancem letos ni treba več oddati napovedi za odmero dohodnine, pa morajo posredovati podatke tudi njim.

Leto 2007 prinaša pri dohodnini spremembe, ki bodo dohodninskim zavezancem omogočile, da jim sploh ne bo treba več oddajati napovedi za odmero dohodnine. Glavna letošnja novost je, da bo Durs dohodninskim zavezancem poslala informativni izračun dohodnine, ki se bo pod določenimi pogoji štel za odločbo o odmeri dohodnine.

Podatke za odmero dohodnine o dohodkih zavezancev morajo tako pristojnemu davčnemu organu kot tudi davčnim zavezancem poslati pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, ter upravljalci vzajemnih pokojninskih skladov, pokojninske družbe in zavarovalnice kot izvajalci pokojninskih načrtov.

Na Dursu bodo na podlagi podatkov, ki jih morajo izplačevalci dostaviti najpozneje do četrtka, 31. januarja, sestavili informativni izračun dohodnine. Tega bodo najpozneje do 31. maja posredovali zavezancem in če se bodo ti strinjali tako s podatki kot izračunom dohodnine, jim ne bo treba storiti ničesar več. Po poteku roka za ugovor, to je 15 dni od vročitve informativnega izračuna, se bo štelo, da se je zavezanec odpovedal pritožbi, informativni izračun dohodnine pa bo samodejno postal odločba o odmeri dohodnine.

Za nepravočasno oddajo kontrolnih podatkov je za izplačevalce predpisana globa v višini med 1600 in 25.000 evri, za odgovorno osebo pa med 400 in 4000 evri.

Pravočasna oddaja kontrolnih podatkov je zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru Durs ne bo imela potrebnih podatkov za informativni izračun dohodnine. To pa ne pomeni, da zavezancu ni treba samemu oddati napovedi za odmero dohodnine. Rok za vložitev napovedi je v tem primeru 30. junij.

Avtor: STA