Izterjava, izvršba, terjatev,…
sreda, junij 10th, 2009

Obstajajo dela, ki jih rad opravljam. Obstajajo pa tudi taka dela, ki jih ne opravljam rad in mi jemljejo živce, voljo….. Med slednja dela vsekakor spadajo izterjava dolgov, od tistih, ki bi že zdavnaj morali plačati pošteno prisluženi denar. Ker mi je izterjava dolgov neprijetno opravilo z izterjavo terjatev predolgo časa odlašam. Podjetništvo bi bilo veliko lepše, če se nebi bilo potrebno ukvarjati z tem problemom.

Izvršba je dobra rešitev za reševanje terjatev v primeru, če se dolžnik nanjo ne pritoži. Če je izvršba podana preko interneta je strošek le te samo 36 evrov. Problem nastane, če se dolžnik na izvržbo pritoži. V tem primeru postopek lahko traja več let in to podjetje že propade. Podoben primer imam jaz z lastniko diskoteke Lipa Tomažom Zavašnikom. Tako, da izvršba ni vedno najboljša rešitev.

Da dobimo poplačano svojo pošteno prislužene terjatev lahko poiskusimo še nekatere druge načine. V mislih imam popolnoma legalne načine izterjave. Čeprav me kdaj zamika, da bi komu razbil nos, se takih metod zadržim, ker niso te barabe vredne, da bi jaz hodil po sodišču, bil zaprt,…. Denar tudi ni vse!

Kako pri meni poteka izterjava? Najprej kličem dolžnika in lepo prosim, če bi mi plačal, ker rabim denar, imam nekaj za plačat,….. Ko mi ene trikrat obljubi in je terjatev še vedno odprta se ponavadi zgodi, da se mi ne oglaša več na telefon. Potem ga jaz kličem vsak dan štirinajst dni! Po štirinajstih dnevih ga kličem iz drugega telefona in se oglasi. Tokrat zadnjič poizkusim z prošnjo. Potem spet kličem in se ne oglasi. Ko ga pokličem z ene tretje številke se oglasi in tokrat ‘znorim’ na polno. Povem mu, da je baraba, prevarant,…. Potem ga začnem obiskovati na domu. Ponavadi proti večeru ali pa ob desetih zvečer. Mislim, da obisk pozno zvečer deluje najbolje. Če ga ni doma obiščem še bližnje sosede in jih povprašam, če kaj vedo kje je njihov sosed. Ko jih sprašujem sem resen, malo nervozen,… tako da si sosedje mislijo zakaj se gre.

Če izterjava še vedno ni uspešna poizkušam stopiti v stik z kakšnim njegovim prijateljem in mu povem najino zgodbo.

Nič vas ne stane, če na policiji podate kazensko ovadbo za sum storitve kaznivega dejanja. Kazenske ovadbe se ponavadi zaključijo pri tožilcu, ki jih zavrne. Vendar, če ne drugega, naredimo dolžniku težave, saj ga obiščejo policaji, ki ga zaslišujejo,…. Na koncu ti prijazen tožilec pošlje pismo, v katerem predlaga civilno tožbo – izvršba.

Ima kdo kašne boljše ideje kako se da priti na lažji način, do svojega pošteno prisluženega denarja?

Vir:Izterjava blog Tomaž Gorec