Slovenski gostinci so več mesecev nestrpno pričakovali slovite Michelinove zvezdice. Na prireditvi, ki je hkrati potekala na ljubljanskem gradu, kjer so se zbrali slovenski kuharski mojstri, in v Parizu, so razglasili prejemnike zvezdic in priznanj v treh drugih kategorijah svetovno najbolj priznanega kulinaričnega vodnika. Slovenija tako s sedmimi zvezdicami in 46 prejemniki priznanj v drugih kategorijah postaja 34. Michelinova destinacija.

Ana Roš iz Hiše Franko si je prislužila dve zvezdici, po eno pa Gregor Vračko iz Hiše Denk, Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Uroš Fakuč iz restavracije Dam in Jorg Zupan iz restavracije Atelje.

Kot pa je poudaril mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec, ki se je oglasil iz Pariza, pa pri ocenjevanju kulinarične ponudbe posamezne države ne gre le za zvezdice. Seveda so te najbolj zaželene, pa tudi prepoznavne, a zelo pomemben pokazatelj gostom so tudi druge kategorije svetovno najbolj priznanega kulinaričnega vodnika. Michelin z vstopom na slovenski trg namreč dokazuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna ter da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin.

Michelinov vodnik, ki so ga prav tako predstavili danes, ob vrhunskih restavracijah izpostavlja širši gostinski sektor, saj ob najbolj zaželenih zvezdicah podeljuje tudi druge kategorije nagrad, kot so Bib Gourmand, The Plate Michelin in piktogram trajnosti.

Piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri vsakodnevnem delu bo krasil šest restavracij: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc)in Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Priznanje Bib Gourmand pomeni pomeni pristne, preproste restavracije, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano po ugodnih cenah. Pogosto gre za male dragulje, ki jih inšpektorji odkrijejo na svojih potovanjih. Slovenske restavracije s tem priznanjem so: Etna, Divača (Igor Peresson), Ruj, Dol pri Vogljah (Peter Patajac), Jožef, Idrija (Sadmir Talić), Gostišče Grič, Horjul (Luka Košir), Na gradu, Ljubljana (Damjan Fink), Rajh, Murska Sobota (Leon Pintaroč), Mahorčič, Rodik (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž, Šentjanž (Meta Repovž) in Evergreen, Smlednik (Mojmir Marko Šiftar).

Kategorija Michelinovega krožnika pa označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok. Ta priznanja je prejelo kar 37 gostincev, in sicer: Sushimama, Vander, AS, Monstera Bistro, Valvas’or, Maxim, Strelec, Shambala, B-Restaurant, JB, Cubo, Separe, Harfa, Danilo, Dvor Jezeršek, Gostilna Krištof, Kendov dvorec, Julijana, Galerija okusov, Hiša Fink, Pavus, Otočec Castle, Gostilna Francl, Hiša Krasna, Gostilna Vovko, Pikol, Calypso, Gredič, Gostilna za Gradom, Ošterija Debeluh, Marina, Hiša Torkla, Sophia, Sara Gostilna, Rizibizi, Sedem in Mak.

Več informacij: Več informacij: OZS, Eva Mihelič https://www.ozs.si/novice/novice/michelinove-zvezdice-koncno-tudi-v-sloveniji-5ee8c9bd2114e02ebe4e421a