Če gre za nosilca dejavnosti, ki je na bolniški več kot 30 DELOVNIH dni.

Prvi mesec pošlješ na DURS enak obračun prispevkov za s.p., kot običajno, plačaš pa tudi prispevke kot običajno. Na obrazcu meseca, ko si že prekoračil 30 dni, vpišeš najprej del delovnih ur (dni) do 30 dni, z vsemi vrednostmi ur in prispevkov za te ure in ta del tudi plačaš. Za del nad 30 del. dni vpišeš število ur -ni v breme zavezanca, brez vrednosti ure in nič ne plačaš za ta del. Enako velja za naslednje mesece: vse ure-ni v breme zavezanca, brez vsakih vrednosti.

Na DURS dostaviš zraven obrazcev še bolniške liste od prvega meseca dalje. DURS potrdi bolniški list, vpiše vrednost ure iz preteklega leta (to je zate osnova za bolniško nadomestilo), bolniški list neseš na ZZZS (ali ga sami pošljejo-kot želiš), na ZZZS moraš obvezno sporočiti št. osebnega računa. Zakaj ?
Ker po 30 delovnih dneh, sp obstaja, vendar nima prihodkov in tudi ne odhodkov na račun dajatev. ZZZS ti izračuna višino nadomestila med bolniško odsotnostjo ( višina zavisi od bolezni, poškodbe na ali izven dela…). ZZZS plača prispevke, akontacijo dohodnine. Neto nadomestilo pa na tvoj osebni račun. In ta del nima nič veze z dejavnostjo, z s.p.-jem.
Dokler si na bolniški, je glavni izplačevalec tvojih prihodkov ZZZS, nadomestilo pa je v bistvu tvoja “plača”.
Ko delaš davčni obračun iz dejavnosti so upoštevani stroški dajatev kolikor si jih plačal do 30 dne bolniške, naprej pa nič. V dohodninsko napoved vneseš ta del, del od ZZZS pa pod druge dohodke, šifra kot dobiš izpis od ZZZS. Skupna dohodnina se pa potem obračuna od vsega skupaj.

Pri s.p.-ju ni govora o kakih REFUNDACIJAH.

Vir:racunovodja

Poglej še: Pravica do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela