Objavljeno: http://www.zurnal24.si/, 8. 12. 2014

Na jedilniku poleg hrane tudi alergeni

Gostinci bodo morali od sobote 13.12.2014 pri jedeh, ki jih ponujajo, jasno in vidno navesti tudi alergene.

V soboto bo v veljavo stopila uredba EU, ki od gostincev zahteva, da v jedeh, ki jih ponujajo, označijo alergene. Informacije o alergenih bodo morale biti pripravljene vedno, torej ne le na željo stranke, alergeni pa bodo morali biti navedeni za vsako živilo posebej.

Zakon dopušča več načinov sporočanja alergenov v jedi, navedeni pa morajo biti vsaj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi. Eden od načinov je navajanje alergenov na jedilnem listu oziroma meniju, ki bi po navodilih uprave za varno hrano moral biti v prihodnje videti tako:

  • Špageti po bolonjsko (vsebuje alergene: gluten, jajca)
  • Goveji zrezek v naravni omaki
  • Francoska solata (vsebuje alergene: jajca)
  • Svinjska pečenka
  • Mesna lazanja (vsebuje alergene: gluten, jajca, mlečni proizvod, ki vsebuje laktozo)

Drugi način je lahko tabela (spodaj), ki jo gostinci priložijo kot prilogo jedilnem listu.

(Foto: Uprava za varno hrano)

Tretji način pa velja za samopostrežne bare ali menze, kjer je možno alergene navesti na listek z imenom jedi, ki je običajno postavljen tik ob posodi. Možnosti za označevanje alergenov v obratih javne prehrane je še več, pomembno je le, da so označeni jasno in čitljivo.

Namen uredbe je, da bi potrošniki, ki imajo alergijo ali preobčutljivost na hrano, na podlagi prejetih informacij o alegenih, v gostinskih lokalih v prihodnje lahko izbirali varno hrano zase.

Več o tem si lahko preberete tukaj.