Če darilo prejme fizična oseba od pravne osebe, ki ni njen delodajalec, se takšno darilo obdavči, razen če vrednost darila ne presega 42 EUR oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v koledarskem letu od istega darovalca, ne presega 84 EUR. Darovalec izračuna in plača akontacijo dohodnine v višini 25 % od vrednosti darila. Fizična oseba, ki prejme darilo, mu mora predložiti svojo davčno številko. Če tega ne stori, se ji darilo ne sme izdati.

Obdavčitev z dohodnino, če delodajalec obdaruje delojemalca

Darila, ki jih zagotovi delodajalec delojemalcu (nekdanjemu, zdajšnjemu ali prihodnjemu) ali njegovemu družinskemu članu, se štejejo kot boniteta, ki je obdavčljiva z dohodnino skupaj s plačo. Izjema so darila do vrednosti 13 EUR ob pogoju, da ne gre za redne ali pogoste bonitete.

Delodajalec obdaruje otroka delojemalca

Če delodajalec podari otroku delojemalca darilo v mesecu decembru, se vrednost darila ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če njegova vrednost ne presega 42 EUR. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. Če so torej izpolnjeni vsi trije kriteriji (december, do 42 EUR, 15 let), darilo ni obdavčeno, sicer pa je.

Primer izračuna, če posameznik prejme darilo (gotovina) v višini 25.000 EUR od svojega prijatelja:
Potrebno je gledati preglednice na spletni strani DURS. Upoštevati je treba znižanje v višini 5.000 EUR:
1.200 + (10.000 X 16 %) = 2.800 EUR

Vir: DURS