Trenutno je v zakonodajnem procesu Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val Covid-19. Ponovno se uvaja institut povrnitve nadomestila plače delodajalcem za čas, ko je delavcu odrejena karantena, če mu ne more organizirati dela od doma. Višina nadomestila plače pa je odvisna tudi od tega, na kakšni listi je bila država v času delavčevega vstopa vanjo.

Napisano izhaja iz zakona, sprejetega na vladi in iz pogajanj na delovni skupini.

1. Delavec ob zavestnem odhodu v državo, ki je na rdečem seznamu, ob odrejeni karanteni ostane brez nadomestila plače, razen v primeru rojstva otroka ali smrti v družini, ko mu pripada 50 % nadomestilo plače.

2. Delavec, ki se odpravi v državo na zelenem ali rumenem seznamu in mu je ob prehodu meje odrejena karantena, ima pravico do 80 % nadomestila plače.

3. Delavec, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, pa ne more delati od doma, ima pravico do 80 % nadomestila.

4. Kdor mora v karanteno zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela, pa je upravičen do 100 % nadomestila plače.

Država bo prevzela plačevanje nadomestila plače (bruto I) za čas odrejene karantene šele s sprejetjem PKP#4. Od 31.5. , ko je stopil v veljavo ZIUOOPE, pa do uveljavitve PKP #4, bo/je strošek nadomestila plače za karanteno na delodajalcu.

Več informacij: OZS, Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

VIR: https://www.ozs.si/novice/svetovanje/ponovno-povracilo-nadomestila-place-za-karanteno-s-strani-drzave-5f041d8b2114e02ae23b12d5