Registriranje zaradi presežka 50.000 EUR

Tukaj se šteje, da se morate registrirati, ko seštevek prometa zadnjih 12 mesecev preseže 50.000 EUR. Torej ni vezano na koledarsko leto, temveč na obdobje 12 mesecev.
Primer: če ste od 1.8.2012 do 10.7.2013 izdali račune v višini 48.500 EUR, potem pa veste, da boste 20.7.2013 izdali še račun-e v višini 2.000 EUR, morate pred to izdajo oddati vlogo za pridobitev ddv (VAT) številke in postati ddv zavezanec.

Registriranje zaradi poslovanja z EU

Za DDV pa se morate registrira tudi v primeru, ko boste partnerjem (strankam, ki so podjetja) v drugih članicah EU izdali račun.  Slednji primer ni povezan z višino prometa. Plastično povedano – če bi izdali avstrijskemu podjetju račun za 200 EUR, bi se morali registrirati za DDV. Vendar boste v tem primeru t.i. ATIPIČNI zavezanec za DDV, kar pomeni, da boste DDV »obračunavali« samo strankam iz tujine – tistim v Sloveniji (fizičnim in pravnim osebam), pa boste še vedno zaračunavali brez DDV… prav tako si slovenskega DDV iz prejetih računov ne boste odbijali, saj ste zavezanec po 78. členu ZDDV-1.

Pri tem naj opozorimo, da gre tudi pri izdajanju računov v EU v večini primerov za t.i. obrnjeno davčno obveznost, kar pomeni, da se DDV dejansko ne zaračuna (izda se račun brez DDV), spodaj pa se zapiše klavzulo:
DDV ni obračunan po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 – obrnjena davčna obveznost. (angleško: VAT reverse charge under Article 44 of VAT Directive 2006/112/ES.).

Če pa bi kot atipični davčni zavezanec z izdanimi računi – sešteto skupaj tako slovenske kot EU – presegli 50.000 EUR, pa morate postati »navaden« davčni zavezanec – potem torej normalno obračunavate DDV (slovenskim kupcem, med tem ko v EU še vedno velja enako – obrnjena davčna obveznost).

Vir:Robert Dvoršek