Na EPC se je obrnila potrošnica, ki si je na spletu ogledovala  torbice Louis Vuittona. Pred nakupom se je hotela prepričati o legitimnosti dveh spletnih naslovov www.milangarments.com in www.bcpmylife.com.

Za pomoč pri ugotavljanju legitimnosti omenjenih trgovin smo prosili Slovenski center za posredovanje pri internetnih incidentih (SI-CERT) pri mreži ARNES. Ta je ugotovil, da gre v obeh primerih  za lažno trgovino, ki nima nobene povezave z Luis Vuittonom. V obeh primerih obstaja verjetnost, da gre za povsem lažno trgovino, ki služi zgolj za krajo podatkov o kreditnih karticah, ali v drugem primeru, da trgovina plačano blago celo pošlje, vendar, ker gre za ponaredke, bo to končalo na carini z uničenjem. Ob tem je potrebno opozoriti, da mora kupec takih izdelkov kriti stroške uničenja le-teh.

Da bi se izognili spletnim prevaram potrošnike ponovno opozarjamo, da so pred spletnim nakupom pozorni na:

  • neverjetno ugodne cene,
  • kontaktne podatke podjetja  (kontaktni podatki podjetja niso na voljo,  kontaktni obrazec navaja naslove brezplačnih ponudnikov kot na primer @gmail.com),
  • varnost povezav (čeprav se podjetja kitijo z raznimi varnostnimi oznakami, ne nudijo varne povezave),
  • način plačila.

Pri spletnih nakupih EPC priporoča:
1. Za nakup se odločite le, če poznate prodajalca. Resna podjetja ne skrivajo podatkov, ampak se potrudijo, da so potrošniku na voljo vse potrebne informacije.
2. Preverite identiteto prodajalca!
3. Kupujte na spletnih mestih, ki jih razumete! Če jezika, v katerem so napisani podatki na spletišču posameznega prodajalca, ne razumete dovolj, vam nakup odsvetujemo.
4. Preverite postopek in rok za odstop od pogodbe.
5. Preverite, ali prodajalec zagotavlja posredovanja podatkov in plačevanje v varnem načinu.
6. Preverite, kako je z garancijo za izdelke, ki jih kupujete v spletni trgovini v drugi državi. Je možnost servisiranja zagotovljena tudi v Sloveniji?
7. Posredujte le najnujnejše podatke o sebi in svoji bančni kartici.
8. Vse informacije o posameznem spletnem nakupu si natisnite in jih shranite.

Vir:ZPS