Med ljudmi pogosto prevladuje stališče, da najem stanovanja ali najem hiše, vsaj v primerjavi z lastništvom lastnega stanovanja, pomenita metanje denarja skozi okno. A to nikakor ne drži v vseh primerih. Včasih je lahko prav plačevanje najemnine bolj racionalna in učinkovitejša odločitev, tako iz finančnih, kot tudi iz številnih drugih razlogov.
V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj potencialnih prednosti najema stanovanja.

Najem stanovanja iz vidika stroškov

Pozabite na davek na nepremičnine, kredite za stanovanje in stroške vzdrževanja stanovanjske opreme. Ni se vam potrebno ukvarjati z davki, inšpekcijami in morebitnimi kaznimi ob prepočasnem odplačevanju kreditov.

Manjše tveganje

Kot smo lahko videli v zadnjem času tudi v Sloveniji, ni nujno, da cene nepremičnin rastejo v neskončnost. Ob najemu vas morebitno znižanje vrednosti vašega stanovanja ne bo prav nič skrbelo, vsekakor ne toliko, kot bi vas v primeru, da bi šlo za vaše, neodplačano stanovanje.

Predvidljiv “proračun”

Ob najemu stanovanja je pogosta praksa, da z enim računom poravnate vse vaše mesečne obveznosti, ki so običajno predvidljivi. Lastništvo hiše ali drugih nepremičnin pa pomeni ločeno vodenje računov in stroškov, pri tem pa nimate nikakršnega nadzora nad spremembami obrestnih mer in pristojbin.

Najem hiše ali stanovanja vam omogoča fleksibilnost

Pri najemu hiše ali stanovanja lahko to zapustite kadarkoli se za to odločite oziroma kadar vam poteče najemna pogodba. Če pa ste vi sami lastnik in morate zaradi nepredvidenih dogodkov zapustiti svoje domovanje, potem se lahko znajdete v časovni zagati pri preučevanju trga nepremičnin in obrestnih mer. Če obstaja velika verjetnost, da na enem mestu ne boste ostali več kot tri leta, potem je najem hiše ali stanovanja pogosto boljša izbira od nakupa.

Neodvisnost

V kolikor opravljate poklic, ki vam omogoča dolge počitnice, ali takšnega, ki vključuje dolga službena potovanja, potem se z najemom stanovanja lahko elegantno izognete iskanju ljudi, ki jim boste lahko v vmesnem času zaupali skrb za vaše rastlinje, travo, domače živali in podobno.

Enostavno življenje

Najem stanovanja v nasprotju z življenjem v najeti ali lastni hiši pomeni veliko manj skrbi na različnih področjih. Vikende lahko namesto fizično napornemu delu okoli hiše, ukvarjanju z vrtom ali kidanju snega namenjate drugim aktivnostim. V kolikor se v stanovanju kaj zalomi, je v večstanovanjskih stavbah vedno blizu nekdo, ki vam lahko pomaga.

Pri odločitvi za najem ali nakup stanovanja (ali hiše) bi se torej morali ravnati glede številne okoliščine. V nekaterih primerih je lahko v nasprotju s splošnim mnenjem najem bolj racionalna odločitev od nakupa nepremičnine.

Vir:http://www.oddaja-najem.com