Vir in informacije: Finance, 8.3.2010, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar

Ta hip zavod za zaposlovanje izplačuje po 4.500 evrov samo tistim, ki so se želeli samozaposliti že lani

Ste izgubili službo in se želite s pomočjo subvencije za samozaposlovanje zavoda za zaposlovanje zaposliti? Če ne čakate že od lani, s subvencijo še najmanj kakšen mesec dni ali dva ne bo nič.

Na zavodu sicer trdijo, da finančnih sredstev za samozaposlovanje ni zmanjkalo: “Zdaj se namreč sklepajo pogodbe in dodeljujejo sredstva brezposelnim osebam, ki so bile v ukrep spodbujanja samozaposlovanja vključene lani in so do konca februarja letos oddale vlogo za dodelitev subvencije za samozaposlitev.”

Nove vključitve marca ali aprila

Na novo se bodo brezposelni v program za samozaposlovanje in za subvencije vključili marca ali aprila. Višina subvencije bo enaka kot lani, torej 4.500 evrov. Predvidoma bo letos za subvencije namenjenih 13 milijonov evrov. In kakšni so pogoji za pridobitev subvencije? Med drugim morajo samozaposleni tudi ostati samozaposleni najmanj dve leti. Sicer morajo zavodu vrniti sorazmeren del subvencije (če ste samozaposleni leto dni, vrnete zavodu 2.250 evrov). Poleg tega v zadnjih 12 mesecih niste smeli biti samozaposleni in v zadnjih petih letih niste prejeli sredstev za samozaposlovanje. Če te pogoje izpolnjujete, se lahko vključite v delavnico na zavodu in pripravite samozaposlitveni načrt. Subvencija sledi.

Februarja je število registrirano brezposelnih zraslo za 193, tako da je malo manjše kot 100 tisoč, natančneje 99.784. Letos so na zavodu sklenili že okoli 900 pogodb za pridobivanje subvencij. Gre za samozaposlene, ki so se v projekt vključili že lani. Za letos je predvidenih približno tri tisoč novih vključitev.