Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, v katerega so vključeni tudi turistični boni, katerega prejme vsak slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Zaradi številnih prejetih klicev in povpraševanj glede turističnih bonov oz. turističnih vavčerjev, smo za vas pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

Kdo je upravičen do turističnih bonov?

Bone bomo prejeli vsi, ki prebivamo v Sloveniji oziroma imamo tukaj stalno prebivališče. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.

Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon?

Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. V primeru rezervacije nočitve s polpenzionom ali all-inclusive paketom, se razlika v ceni med zajtrkom in polpenzionom (večerja), ali all-inclusive paketom (kosilo in večerja), doplača ob prihodu v namestitev s plačilom gotovine ali kartice po rednem ceniku ponudnika storitev.

Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona?

Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.

Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu?

Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, lahko le te dodatno naročimo in jih doplačamo. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino oz. kartico.

Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom?

Da, turistični bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku, kar pomeni, da ga lahko koristite pri različnih ponudnikih.
Primer: 100€ porabite v hotelu v Portorožu, drugih 100€ pa v apartmaju v Kranjski Gori.

Več informacij: MountVacation

VIR: https://blog.mountvacation.com/turisticni-boni-ali-voucherji-za-pomoc-turizmu-v-sloveniji/?gclid=CjwKCAjwrcH3BRApEiwAxjdPTZj6GxUNNCBKTC7kSG26K0WPlQi_5guqW0qOBPxsI4v9k5BM01cK-BoCp2QQAvD_BwE