Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) danes obravnavajo zakonski predlog Levice, ki bi, z nekaterimi izjemami, določil, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) takšnemu predlogu nasprotujemo, saj bi to po naši oceni še dodatno poslabšalo položaj trgovcev, cvetličarjev in vrtnarjev.

 »Epidemija koronavirusa je prizadela tudi ta segment gospodarstva, saj je bilo obratovanje neživilskih trgovin, cvetličarn in vrtnarij z odlokom prepovedano. Ocenjujemo, da bi zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dnevih njihov položaj še dodatno poslabšalo,« poudarja predsednik OZS Branko Meh, ki na današnji seji ESS zagovarja stališča sekcije trgovcev pri OZS in sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS. »Prav tako pa poudarjamo, da morajo biti delavci za svoje delo ob nedeljah in praznikih primerno nagrajeni,« še dodaja Meh.

Ob nedeljah in praznikih še več prometa

Člani sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS obenem izpostavljajo, da 60% teh, ki že sedaj posluje ob nedeljah na ta dan ustvari enako ali več prometa kot med delovniki. Tudi v času praznikov (1. november, valentinovo, materinski dan itd.) so prihodki precej višji kot običajne dneve. Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih bi bilo zato za marsikoga pogubno. Nekateri člani pa v primeru nedeljskega zaprtja trgovin in cvetličarn že napovedujejo odpuščanja.

Naši člani tako ne soglašajo s predlogom zaprtja trgovin ob nedeljah, saj menijo, da mora poslovanje ob nedeljah ostati prosta poslovna odločitev posameznega trgovca.

Več informacij: Mira Črešnar

VIR: https://www.ozs.si/novice/zaprtje-trgovin-ob-nedeljah-bi-se-dodatno-poslabsalo-polozaj-trgovcev-in-cvetlicarjev-5ee33a942114e026f9991c8f